Varför har ni gått med i initiativet Hållbar Livsmedelskedja?
- Vi har ett ansvar att göra konsumtion och produktion av livsmedel mer hållbar. Där ser vi Hållbar Livsmedelskedja som ett bra och välfungerande forum att delta i. Genom branschsamarbete kan vi skapa förändring i större skala. Att ingå i Hållbar Livsmedelskedja tror vi kommer stärka både oss på Menigo och samarbetet i branschen, det för att kunna öka takten mot en mer hållbar livsmedelsproduktion.
Vilka utmaningar ser ni när det gäller arbetet med hållbarhet?
- Klimatavtrycket i värdekedjan är en stor utmaning, behovet av minskat klimatavtryck matchar inte vad konsumenterna efterfrågar. Det behövs ett kostskifte, dvs minska konsumtion av kött till förmån för vegetabiliska råvaror, det upplever jag generellt inte att konsumenterna är redo för ännu. Därför blir det viktigt att ”gräva där vi står”, att minska klimatavtrycket under de förutsättningar som finns idag och tillsammans med hela värdekedjan skruva på alla tillgängliga rattar för att minska klimatavtrycket.
- Det finns många andra frågor som samtidigt är otroligt viktiga, så som biologisk mångfald, antibiotika användning, djurvälfärd, utarmning av naturresurser. Sedan har vi hela det social perspektivet, där nästan en miljard människor lider av hunger samtidigt som nästan 1,5 miljarder är överviktiga. Så kort sammanfattat finns det en rad otroligt viktiga hållbarhetsfrågor som vi i livsmedelsbranschen har ett ansvar för att bidra till förbättring i rask takt.