Den 2 oktober samlades vd:ar och hållbarhetschefer från tretton livsmedelsaktörer, alla medlemmar i Hållbar livsmedelskedja, för att fira framsteg sedan starten för tio år sedan, och diskutera utmaningar och planer för en hållbar livsmedelssektor framåt.
En stor milstolpe för arbetet har varit ”Handslaget för en hållbar livsmedelskedja” – en färdplan med gemensamma mål för livsmedelssektorn till 2030 som alla medlemmar i initiativet skrivit under på att jobba efter.
– Några av färdplanens mål är på god väg att nås, som krav på hållbar soja. Inom andra områden är det mycket kvar att göra, som att genomföra åtgärder för biologisk mångfald. Men när en hel bransch vill åt samma håll kan mycket hända, och det är hoppfullt, säger Christina Snöbohm på WWF som koordinerar initiativet.
Med utgångspunkt i vad som uppnåtts under de första tio åren utmanades cheferna från mataktörerna att tänka igenom var Hållbar Livsmedelskedja ska vara om ytterligare tio år – och vilka aktiviteter och insatser som bör göras för att komma dit.
Några reflektioner från dagen:
Inspirerande exempel som presenterades av några av aktörerna är fossilfritt gödsel, torvfri kaffejord från restprodukter och modeller för att öka incitamenten för jordbrukare att investera i hållbara metoder.
Alla mataktörer uppmanades också att måla upp en bild av var Hållbar Livsmedelskedja ska vara om ytterligare tio år – och vilka aktiviteter och insatser som behöver göras för att komma dit.
Några röster från dagen:
På bilden från vänster: Jenny Ericsson Ica, Björn Hägg Polarbröd, Jens Olsson Arla, Jakob Josefsson Lidl, Sofia Hyléen Toresson Kronfågel, Linda Ahlmalm Menigo, Martin Thilander Lantmännen, Mats Liedholm Fazer, Patrik Hellgren Fazer, Fredrik Nilsson Löfbergs, Per Arfvidsson Lantmännen, Lars Appelqvist Scan, Gustaf Lind WWF, Veronica Claeson Martin & Servera, Anders Torell Coop. Foto: Saga Sandin, WWF