Varför har ni gått med i initiativet Hållbar Livsmedelskedja?
- Hållbarhet är en integrerad del av Scandi Standards strategi och en nyckelfråga för att vi ska bli långsiktigt framgångsrika. Vi tror att företag med olika roller i livsmedelsvärdekedjan har allt att vinna på att samverka för att hitta gemensamma lösningar och HLK är en värdefull plattform för det. Att vara en del av HLK är en möjlighet att ta en aktiv roll i omställningen vår bransch behöver göra och vi ser fram emot att tillsammans med andra företag i branschen driva utvecklingen mot en hållbar livsmedelskedja framåt.
Vilka utmaningar ser ni när det gäller arbetet med hållbarhet?
- Det finns flera utmaningar som vi behöver lösa tillsammans inom livsmedelsbranschen. Det gäller allt från klimatfrågan till antibiotikaanvändning, biologisk mångfald, resurseffektivitet och frågor kring djurvälfärd. Även data, datakvalitet och jämförbarhet i rapportering och frågan om målkonflikter – hur balanserar vi exempelvis frågor kring klimat och biologisk mångfald på ett bra sätt? Många hållbarhetsfrågor är också kopplade till resurseffektivitet, minskat svinn och bättre processer och den utmaningen delar också många av företagen i vår bransch. Gemensamma problem kräver gemensamma lösningar, och det är därför samarbetet i HLK är så viktigt. Tillsammans får vi kraft att förändra.